Discografie & Achtergronden

 Discografie
 • 2005   Martin Groenewold       ♦          Dingen te doen (album)
 • 2005                                                  ♦          Blijf van d’r af (single)
 • 2005                                                  ♦          Oosterpark 2011 (single)
 • 2006                                                  ♦          Je weet niet wat je mist (single)
 • 2008                                                  ♦          Zoiets moet het zijn (single)
 • 2008                                                  ♦          Zoiets moet het zijn (album)
 • 2009                                                  ♦          Twaalfduizend-en-één-nacht (single)
 • 2010                                                  ♦          Zin om je te zien (single)
 • 2011                                                  ♦          Jouw liedje (single)
 • 2011                                                  ♦          Pantoffelheld op oorlogspad (album)
 • 2011                                                  ♦          Abonnement op de lente (single)
 • 2013   Bert Hermelink                ♦          Daarom (single)
 • 2013                                                  ♦          Daarom album)
 • 2013                                                  ♦          Fijn dagen(single)
 • 2014   Martin Groenewold       ♦          Alleen maar winnaars (single)
 • 2015                                                  ♦          Luxeproblemen (single)
 • 2015   Chris                                     ♦          Grijs (single)
 • 2015                                                  ♦          Grijs (album)

Komt eraan

 • 2016   Martin Groenewold       ♦          ? (album)

 

Achtergronden

Het liedje Fijne Dagen is eigenlijk het resultaat van een oud idee uit mijn cabarettijd. Ik heb het toen nooit helemaal uitgewerkt en zodoende is het op de plank blijven liggen. Ik zou er heel veel over kunnen vertellen maar dat doe ik niet want de boodschap lijkt me duidelijk: ik wens iedereen altijd overal hele, hele fijne dagen.

En dat meen ik echt, luister maar. 

 

 

De single Daarom komt van het gelijknamige album. De tekst van Daarom is de neerslag van het uiteindelijke besef dat mijn moeder achteraf toch gelijk had. Ook al was ik het daar toen natuurlijk totaal niet mee eens. De kern en essentie ervan zitten in de brug ervan: Mama, waarom ben ik nog niet groot, mama waarom gaan we allemaal dood? Daarom, daarom, gewoonweg daarom. Dat ervaar ik met terugwerkende kracht als een eenvoudige maar grote wijsheid. Bij veel dingen die gebeuren in je leven is het vaak beter om je daar maar gewoon bij neer te leggen. Doe je voordeel met deze gemakkelijk toe te passen levensfilosofie. Het is ook een ode aan mijn moeder, die jammer genoeg niet heeft kunnen meemaken dat ik kon gaan leven van de muziek. Zij was de stuwende kracht achter mijn interesse voor muziek en de Nederlandse taal en heeft er alles voor gedaan om mij kennis te laten maken met de piano. Later vond ze het goed dat ik een Wurlitzer-piano aanschafte van mijn Zilvervlootrekening, in die tijd een spaarrekening voor de kinderen die eigenlijk vooral bedoeld was om er later iets zinnigs mee te doen. Mijn moeder vond een Wurlitzer-piano voor een beginnend bandje zinnig. Waar vind je zulke moeders? Bij mij thuis, vroeger.

bij mij thuis / 1971
bij mij thuis / 1971

De videoclip van Daarom is gefilmd in juni 2013 door Henk van Glabbeek en gemonteerd door Henk en mij samen. Veel gehoord commentaar: ‘Wat een mooie jongens, vooral die blonde.’  Oordeel zelf.

Die blonde heet Sjors.

Het album Daarom is een soloalbum. Mijn eerste. Op mijn negenenvijftigste. En het gaat hier beslist niet om een midlifecrisis. Want daar ben ik, hoewel een rasechte laatbloeier, te oud voor. De liedjes op Daarom gaan over alledaagse zaken. Met een frisse invalshoek. Zo bezing ik diverse aspecten van de liefde (waar haal ik het toch vandaan) maar is er ook ruimte voor een onderwerp als het hebben van spijt. Of het hebben van luxeproblemen, zoals een midlifecrisis.  Kortom, ik zou bijna zeggen voor elk wat wils, maar dat klinkt dan weer zo voor elk wat wils. Alles wat je hoort op dit album is door mijzelf ingespeeld en gezongen. Met één kleine kanttekening, voor de écht moeilijke partijen heb ik hulp gehad van bevriende muzikanten. Daarover later meer. Dit is de voorkant van het hoesje van het album.

Voorkant hoesje

Als je je nu heel even afvraagt: ‘waarom?’, dan heeft het hoesje zijn werk gedaan. Als je je helemaal niks afvraagt heeft het hoesje nog beter zijn werk gedaan want dan begrijp je de achterliggende filosofie van de titel. Als je nu uit het raam begint te staren dan is dit album echt helemaal gemaakt voor jou: je hebt voldoende ruimte in je hoofd gecreëerd om voluit te kunnen genieten van wat ik je te bieden heb.  

Naam en toenaam

Dan nog even iets over de bevriende muzikanten die meespelen op Daarom.

 • Gerard de Braconier speelt gitaar,  was lid van Toontje Lager en op dit moment actief in diverse bands. Gerards website
 • Martin Groenewold zingt, is al een jaar of acht mijn muzikale kompaan en we werken momenteel  aan zijn vierde album. Martins website
 • Ietje Jeswiet zingt. Ze vormt samen met pianist Michel van der Ven een duo.
 • Chris Helsloot zingt, is bezig een solocarrière op te starten en we hebben samen het plan opgevat om volgend jaar een album van haar met veel materiaal van mij uit te brengen. Inmiddels is dat album klaar. Daarover later meer.
 • Sylvia Dobma, bespeelt de hoorn zo nu en dan en ik ben zo slim geweest om dat op te nemen.
 • Mirjam Wesselink-Savelkoel, speelt klarinet.

Er hebben nog meer mensen meegewerkt aan de totstandkoming van het album. Huub van Melick, kritisch luisterend oor en de opmaker van het cd-hoesje en het bijbehorende boekje. Huub is ook een oud-collega uit het Toontje Lager-tijdperk en is op dit moment bassist in de Roermondse band Sjoerpapier en in de bluesband Midnightblues. Sjoerpapiers website     Midnightblues website

Henk van Glabbeek is de filmer van de videoclips Daarom en Fijne dagen. Hij is ook muzikant en eigenaar van het multimediabedrijf Culture Bridge Media. Henks website

En dan zijn er ook nog al die vrienden die tijdens het maakproces wilden luisteren naar mijn maaksels. En ik moet eerlijk zeggen, vrijwel niemand begon vrij snel uit het raam te staren. Op zich jammer want ik heb een prachtig uitzicht. Ik noem ze hier even in willekeurige volgorde: Gustav, Ton, Ton, Totie, Wiebe, Ruud, Carla, Ruud, Conny, Rob, Ans, July, Bert, Margreet, Jozé, Ingrid, Ellen, Rob, Monique, Jacqueline, Marten, Liz en William. Van al deze mensen hoop ik natuurlijk dat ze, hoewel ze  de meeste nummers al hebben gehoord, de moeite willen nemen om het album tóch aan te schaffen.

Eén reactie op “Discografie & Achtergronden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *